Sri Lanka gezondheid - thuisvaccinatieSri Lanka gezondheid

SriLankaKids heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden je aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Zodat je zeker bent van je gezondheid

Sri Lanka is een tropisch land en daarom loop je meer risico om ziek te worden dan thuis. Er zijn meer bacteriën en ziekteverwekkers aanwezig en zeker wanneer je met (kleine) kinderen reist is de juiste voorbereiding erg belangrijk.

Sri Lanka gezondheid - snorkelen met kinderenGezondheidsmaatregelen voor vertrek

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent. Zorg altijd voor een extra voorraadje zodat je niet op zoek hoeft naar een apotheek, mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik. Wanneer jij (of je minderjarige kind) medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, kun je deze geneesmiddelen niet zomaar meenemen naar Sri Lanka. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van de overheid.

Zorg ook dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD.

Sri Lanka gezondheidWat daarbij van belang is, is dat de instelling (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. Een instantie die dichtbij het vuur zit: het LUMC in Leiden, tel. 071-5263636 (informatie en afspraken voor de vaccinatiepoli’s van 09.30-11.30 uur). Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis (of op kantoor) langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. Wij vonden dat voor onze kinderen heel fijn, ze zijn snel weer afgeleid door hun eigen speelgoed. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Zorg zelf voor up to date informatie voor je eigen situatie. Websites die je kan bezoeken voor uitgebreide informatie  zijn: www.lcr.nl of www.tropenzorg.nl.

Safari-srilankaMalaria

Sri Lanka is sinds 2016 een Malaria vrij land. Net als in andere tropische landen komen er wel muggen voor. Maatregelen zijn: ‘s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een klamboe gebruiken. In hotels met airco is een klamboe meestal niet nodig. Ook vanwege Dengue en het Japanse B-encephalitis is het belangrijk om je ter plaatse goed te beschermen tegen muggen. Laat je daarover adviseren door een officiële medische instantie.

 

Sri Lanka gezondheid - Sigiriya rots met kinderenVaccinaties

Verder worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio, ca. 10 jaar geldig) en Hepatitis A aangeraden. DTP hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad. Na een herhaalprik kun je er dan weer een poosje tegen.

De reguliere Hepatitus A injectie heeft een beperkte werkingsduur, dus het is zaak deze kort voor vertrek te plannen. Als je frequent of voor langere tijd naar landen gaat waar Hepatitus A  voorkomt dan is het te overwegen om injecties voor langere termijn te nemen, zoals Havrix. Houd er wel rekening mee dat dit dure vaccins zijn en dat je na 6 maanden een herhaalprik nodig hebt.

Buiktyphus inenting wordt vaak ook aangeraden, behalve als je korter dan 2 weken naar Sri Lanka gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Sri Lanka gaat.

Dengue en Japanse B-encephalitis zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen en waar je dus dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Voor meer informatie over deze ziekten en de stand van zaken van eventuele epidemieën kun je het best op de bovengenoemde LCR-website kijken of een medisch instituut raadplegen.
Voor Dengue is geen vaccin maar voor Japanse B-encephalitis wel, die wordt aangeraden als je langer dan 6 maanden naar Azië gaat.

Verdere voorbereiding

Je kunt zelf een EHBO-set voor de tropen samenstellen of er een kopen. Tevens kun je de aanschaf van het boekje “Hoe blijf ik gezond in de tropen?” overwegen, hier staat ook in wat er in het EHBO-setje moet zitten. Vaccinerende instanties en winkels als de Joho-Company verkopen EHBO-sets en bovengenoemd boek.

Slapen-in-draagzakGezondheid Sri Lanka ter plekke

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Jetlag

Jetlag is een ontregeling van je ‘biologisch klok’, o.a.het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Om een jetlag te beperken is het aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme. Wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder-)bedtijd. We hebben ervaren dat het goed was om kinderen overdag niet te lang te laten slapen. Ze slapen dan ’s nachts niet meer zo goed en wennen hierdoor niet zo snel aan het nieuwe ritme. Zeer waarschijnlijk zullen ze tijdens het middagdutje erg vast slapen en wakker gemaakt moeten worden.

cms 2Diarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen en zeker die van kleine kinderen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen  kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen. Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als je niet vaak naar de wc kunt, zoals wanneer je moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Het is wel zo dat men eerder geneigd is tot het geven van antibiotica dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden opleveren doordat al je darmflora is vernietigd. Ter ondersteuning van je darmen kun je bijvoorbeeld Acidophilus-capsules slikken (eventueel mee te nemen uit Nederland). Denk er wel aan dat alcohol vaak zeer slecht combineert met antibiotica en dat bij antibioticagebruik de anticonceptiepil een verminderde werking heeft!

Om diarree te voorkomen
Het water uit de kraan in Sri Lanka is (ongekookt) niet drinkbaar. Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles of uit blik of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Bedenk wel dat plastic flessen in Sri Lanka niet altijd gerecycled worden maar in zee belanden. Neem je eigen waterfles mee en vul hem bij uit drinkwatertanks. Veel van onze hotels hebben tegenwoordig een drinkwatertank in de receptie staan en kannen schoon drinkwater op de kamers. Een waterfles met een missie én een leuk design koop je van Dopper. Ook handig zijn waterzuiverende opties zoals de Lifestraw Go-fles, de Steripen of de Grayl. Riksja Travel heeft meer tips om afval tegen te gaan op reis.

Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht over het algemeen af te raden. Hamburgers zijn (eigen ervaring) over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet. In Sri Lanka is het niet altijd veilig om aan straatstalletjes te eten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Ook restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag ongekoeld gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd).

gezond op reis Sri Lanka - uv-shirtHuidverzorging

Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.

Zorg altijd een hoge factor zonnebrandcrème op te smeren op de blootstaande huid, ook in het regenseizoen. Snorkelen met T-shirt en (korte)broek aan is niet raar, we raden je aan om voor jezelf en voor je kinderen een UV-shirt te kopen. De zon is super krachtig op de evenaar, ook als er bewolking is.

Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden (zorg dat je niet te veel op een bloem lijkt). Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel.

Sri Lanka gezondheid - curry etenVoedsel en hygiëne

Sri Lanka staat bekend om haar keuken. Vooral de curry’s zijn bekend. Gevarieerd met groente, fruit en vlees. Vaak zijn de gerechten wel een stuk pittiger dan hier in Nederland, dus let goed op voordat je iets bestelt.

In Sri Lanka is de hygiëne niet wat wij gewend zijn in Nederland.  Drink geen water uit de kraan, maar altijd uit een (verzegelde) fles. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn.

Gezondheid na thuiskomst

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Sri Lanka bent geweest en wat je er gedaan hebt.