trincomalee-met-kinderen-sri-lankaSri Lanka klimaat

Bij het uitstippelen van je Riksja Family Sri Lanka-reis is het verstandig om rekening te houden met het Sri Lanka klimaat. Door de ligging dichtbij de evenaar kent Sri Lanka een tropisch moessonklimaat. Het klimaat wordt beïnvloed door bergketens midden op het eiland en door de elk half jaar wisselende moessonwind. De zuidwest moesson of ‘Yala’ waait van half mei tot eind september vanuit het zuidwesten. In het begin van deze periode komt daar veel regen uit voort die in de loop van de zomer steeds minder wordt. Van oktober tot half april waait de noordoost moesson of ‘Maha’ uit de tegenovergestelde richting, vanuit het noordoosten. Oktober en november zijn vrij natte maanden in heel Sri Lanka, dan heb je de overgang van de twee moessons.

De beste tijd voor een vakantie naar de westkust en zuidkust van Sri Lanka is december t/m april en voor de oostkust geldt als beste vakantie periode april t/m september. In juli en augustus is de meeste regen van de zuidwest moesson voorbij en is het ook aan de (zuid)westkust vaak heel behoorlijk weer, dus kan je prima een rondreis maken.

Sri Lanka klimaat - parasol tegen de zonTemperatuur

In de lage gebieden is de temperatuur het hoogst. Aan de kust is het wat koeler door de zeewind en in de bergen is de temperatuur het aangenaamst. Over het algemeen heeft Sri Lanka echter het hele jaar door gelijkmatige temperaturen die variëren van 28-32°C overdag.

Zo is de gemiddelde temperatuur van de hoofdstad Colombo aan de westkust 29°C, met een temperatuurverschil van maar drie graden tussen de koudste en warmste maand. Dit maakt Sri Lanka dan ook een ideaal vakantie land. Januari is de koudste maand; het kan in de theeheuvels bij Ella 19°C worden. April en mei zijn de warmste maanden met temperaturen van ruim 31°C. Hoog in de bergen kan het in december en januari wel eens licht vriezen, dus vergeet dan geen warme trui of vest mee te nemen.

Sri Lanka klimaat - het kan ook regenenRegen

Aan de (zuid)westzijde brengen de zuidwest- en de noordoost moesson veel regen (1480-2240 mm; in Colombo valt per jaar gemiddeld 2365 mm regen); de droogste maand is hier februari en de natste maand is mei.

Het laagland in het noorden en oosten, als ook het oostelijk deel van het centrale hoogland vormen een droge zone: hier wordt de regen hoofdzakelijk door de noordoost moesson gebracht en gedurende de zuidwest moesson komt een vaak ernstige droogteperiode van mei tot juli voor. In totaal valt er nog geen 1000 mm per jaar, waar door de enorme verdamping niet veel van overblijft. Moessonregens vallen meestal in de vorm van hevige, maar korte buien.