Sri Lanka praktische informatieSri Lanka praktische informatie

Tijdsverschil: In Sri Lanka is het tijdens de zomertijd 3,5 uur later en tijdens de wintertijd 4,5 uur later dan in Nederland.
Bellen & internet: In Sri Lanka zijn alle moderne communicatiefaciliteiten aanwezig: internet, e-mail en telefoon. Ook mobiel bellen is mogelijk. Informeer bij je provider of de SIM-kaart van je telefoon ook werkt in Sri Lanka. Praktisch elk hotel heeft WIFI, waar je gebruik van kunt maken.
Voltage: De netspanning en frequentie zijn in Sri Lanka hetzelfde als in Nederland (230 V, 50 Hz). Je kunt er dus al jouw elektrische apparaten gebruiken. Een wereldstekker is echter altijd handig om bij je te hebben.
Afdingen: Vooral voor souvenirs worden geen vaste prijzen gehanteerd. Kijk of er een echte onderhandelaar in je schuilt, doe een laag bod en kijk waar je op uit komt. Afdingen hoort er echt bij.

geschiedenis Sri Lanka GalleGeschiedenis in een notendop

Sri Lanka is door zijn gunstige ligging van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid. Bijna een derde van de bevolking hangt andere religies dan het boeddhisme aan, met name het hindoeïsme, christendom en islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid. Sri Lanka staat bekend vanwege de productie en export van thee, kinine, koffie, rubber en kokosnoten. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming.
Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken werden delen van Sri Lanka in het begin van de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland, waarna het gehele land in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk kwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Sri Lanka als een belangrijke basis voor de geallieerde troepen in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk. Aan het begin van de 20e eeuw ontstond een nationalistische politieke beweging, met als doel het verkrijgen van politieke onafhankelijkheid, die uiteindelijk in 1948 door de Britten werd verleend na vreedzame onderhandelingen.
Sinds de jaren 70 van de 20ste eeuw leidden strubbelingen tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid tot een burgeroorlog, die dertig jaar duurde. Tienduizenden mensen kwamen daarbij om. Sinds aan het einde van het eerste decennium van deze eeuw de vrede is hersteld, herstelt het land zich van de gevolgen van de burgeroorlog en maakt er reclame voor, dat het een aantrekkelijk land is voor toeristen.

Sri Lanka praktische informatie - fruit op lokale marktEten en drinken

Het water dat in Sri Lanka uit de kraan komt is niet drinkbaar. Je kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water). Sri Lanka biedt een overvloed aan heerlijke maaltijden waarbij de ‘local dish’ bestaat uit ‘rice & curry’ die je in talloze soorten kunt krijgen. In de meeste hotels zijn de curries wel afgestemd op de Westerse toerist: minder ‘spicy’ (heet), maar nog steeds overheerlijk! Westerse maaltijden zijn in Sri Lanka ook verkrijgbaar. Verder kun je in Sri Lanka overal een overvloed vinden aan vers fruit, zoals papaja’s, ananas, banaan (in vele soorten), mango’s en verse kokosnoot. Wat de drank betreft is Arrack de nationale volksdrank. Het is een soort whisky, die zowel ‘on the rocks’ als gemixed met jus of cola uitstekend te drinken is. Bier is met een Westerse prijs voor Sri Lankaanse begrippen relatief duur. Frisdranken zijn daarentegen spotgoedkoop. Qua warme dranken is de thee uiteraard de beste die je ter wereld kunt krijgen.

Sri Lanka praktische informatieKleding tips voor Sri Lanka reizen

De kleding die je het beste mee kunt nemen tijdens reizen in Sri Lanka hangt af van het seizoen waarin je reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. Ga je de bergen in, zorg dan voor wat warme kleding omdat de temperatuur – vooral boven de 2.000 meter – behoorlijk kan zakken. Ga je naar het strand, neem dan een goede zonnebrandcrème, zonnehoed en gemakkelijk schoeisel mee. In de moesson periodes (zuid-west mei t/m september, noord-oost november t/m februari) kunnen lichte regenkleding en een paraplu goed van pas komen. Een (vaak forse) regenbui is meestal ook weer zo voorbij en de zon krijgt weer de overhand. Bij het bezoek aan religieuze gebouwen is nette kleding vereist, bezoekers aan Boeddhistische en Hindoe-tempels mogen geen hoofddeksel dragen. Topless zonnebaden is officieel verboden.

Foto & film tijdens reizen in Sri Lanka

Je mag bijna overal fotograferen en filmen, bij religieuze plaatsen kun je echter beter eerst informeren of het is toegestaan. Wil je de lokale bevolking fotograferen, vraag dan even toestemming, dat wordt wel op prijs gesteld. Het kan zijn dat om een vergoeding wordt gevraagd.

Kinderen

Aan bedelende kinderen kun je in Sri Lanka het beste niets geven. Hierdoor worden ze namelijk alleen maar aangemoedigd om te blijven bedelen bij toeristen. Het beste kun rechtstreeks aan een weeshuis of school doneren. Zo weet je zeker dat het goed terecht komt. Geef liever geen geld,maar bijvoorbeeld pennen of fruit. Vraag de chauffeur gerust of hij een stop wilt maken aan een weeshuis of school onderweg.