sri-lanka-vakantie-kinderen-mineriyaTips vakantie Sri Lanka met ( kleine) kinderen

Met kinderen naar Sri Lanka

Steeds meer ouders ontdekken dat een verre reis maken met (kleine) kinderen verantwoord is en vooral heel erg leuk. Kinderen zijn van zichzelf vaak nieuwsgierig en stellen verrassende vragen. Ze laten je op een nieuwe manier naar de wereld kijken.

Om je te helpen bij de voorbereidingen en het maken van keuzes, geven we je wat tips uit ervaringen die we hebben opgedaan tijdens onze reizen met kinderen, van baby tot aan tieners. Heb je nog meer vragen, neem dan gerust contact op met onze Riksja Family Sri Lanka reisspecialist Anne-Marie.

Bagage

“Voor de allereerste verre reis die ik met mijn dochtertje maakte, had ik mijn halve huisraad ingepakt: flessenwarmer, pakken luiers en een stapel spuugdoekjes. Bij thuiskomst kwam ik erachter dat ik nog geen kwart had gebruikt. Het kan een stuk handiger. Een fleswarmer is bijvoorbeeld niet nodig, want ieder hotel of restaurant heeft wel een magnetron die je kunt gebruiken, soms zelfs op je hotelkamer. “ Riksja Family Sri Lanka reisspecialist Anne-Marie

met kinderen naar Sri lanka - vertrekTravel light

Probeer vooral niet teveel mee te nemen, of je nu met kleintjes of pubers reist. Kleding kun je tijdens je reis laten wassen en een emmertje met schep kun je overal voor een kleine prijs kopen. Badlakens kun je ook thuislaten, sarongs of wikkeldoeken zijn een prima alternatief. Een stuk lichter en veel sneller droog!

Koffer of backpack

Je hoeft tijdens je reis door Sri Lanka niet ver met je eigen bagage te sjouwen, dus welk type tas je meeneemt is om het even. Je bagage wordt telkens vervoerd in de auto waarmee je reist. Tijdens de treinreis wordt de grote bagage ook vervoerd door je gids/chauffeur.

reistips-srilanka-met-kinderen-kofferPaklijst

Naast de gebruikelijke items die onmisbaar zijn voor een reis naar een tropische bestemming – zoals lichte katoenen kleding, vest/trui voor ’s avonds en in airco, schoenen/sandalen met goed profiel, zonnebril, pet/hoed, wereldstekker, EHBO setje – zijn er bepaalde handige spullen waar je misschien niet direct aan denkt om mee te nemen. Zo is het handig om je eigen paklijst op de computer op te slaan zodat je het voor elke reis opnieuw kunt gebruiken en zo nodig kunt aanvullen.

Reizen met een baby of peuter

“Toen onze zoon nog jong was, nam ik altijd een walkie talkie mee op reis in plaats van een babyfoon. Het werkt hetzelfde, maar heeft een veel groter bereik. Tijdens zijn middagslaapje konden wij dan lekker bij het zwembad gaan liggen. Nu hij ouder is, is het nog steeds handig voor ‘s avonds als hij op bed ligt en mijn man & ik nog even op het terras van het hotel gezellig een drankje willen drinken. “ Riksja Family Thailand reisspecialist Birgit 

met-kinderen-naar-bali-bassinetVliegen: stoel of bassinet

Kindjes tot 2 jaar krijgen geen eigen stoel en zitten op schoot met een speciale gordel die aan de normale riem wordt vastgemaakt. Voor baby’s kunnen we een bassinet aanvragen (o.b.v. beschikbaarheid): een soort wiegje dat aan de wand wordt bevestigd. Airlines hanteren hier een maximum voor, meestal ca. 10 kg en/of 10 maanden of soms maar tot 6 maanden. Tijdens het stijgen, dalen en bij turbulentie neem je ze altijd op schoot.

Buggy in het vliegtuig

Je kunt een buggy meestal tot aan de gate meenemen. Daar wordt die naar een aparte laadruimte gebracht. Check bij een eventuele overstap en op je eindbestemming of de buggy er weer uit komt. Meestal wordt de buggy al uitgeladen bij de gate en anders bij de bagageband of bij de afwijkende bagage (Odd Sized Bagage).

tuktuk-tour-colomboKinderwagen, buggy of rugdrager?

Wij nemen altijd een draagrugzak (en buggy) mee, of een kinderwagen als ze nog heel klein zijn. Een draagrugzak is ideaal voor wandelingen. De buggy gebruiken we ‘s avonds als we uit eten gaan, op stations en luchthavens. De straten in Sri Lanka zijn alleen niet altijd buggy-vriendelijk, met gebrek aan of scheve stoepen. Dus het is soms wel improviseren.

Slaaptentje

Ideaal: een lichtgewicht slaaptentje. Dan slaapt je kind elke nacht vertrouwd en mugvrij in hetzelfde bed. Bovendien zijn babybedjes niet in alle hotels beschikbaar. Je kunt het tentje ook gebruiken op het strand voor dutjes en als speelplek. Ook handig: een opblaasbaar aankleedkussen (Ikea). Scheelt een hoop ruimte in je bagage!

Vliegen met kleine kinderen

“In het vliegtuig houd ik altijd een speen of fles bij de hand, want slikken helpt tegen oorpijn tijdens het stijgen en dalen. Neusspray helpt gek genoeg ook, dus die zit er standaard in mijn handbagage bij. Dit komt later ook weer van pas tijdens autoritten door bergachtig gebied tijdens de reis.“ Riksja Family Indonesië reisspecialist Yvonne

sri-lanka-vakantie-kinderen-aankomstOp de luchthaven

Meestal heb je na de douane nog wat tijd om te overbruggen. We raden je aan om je kinderen zo lang mogelijk te laten ‘rondrennen’. Ze zijn dan al behoorlijk wat energie kwijt voor ze het vliegtuig instappen, waardoor ze vaak rustiger zijn tijdens de vlucht.

Naar de gate

Op Schiphol is er de Babycare Lounge en Kids Forest op Schiphol, op de Holland Boulevard (tussen lounge 2 en lounge 3). Meestal is het nog best een stuk lopen naar de gate. Kinderen zijn snel afgeleid door alles wat ze zien onderweg, dus neem de tijd. Ga ook nog even plassen voordat je het vliegtuig in gaat, want het kan even duren voordat je aan boord van het toilet gebruik kunt maken.

met-kinderen-naar-bali-vliegenMaaltijden

We vragen een baby- of kindermaaltijd aanv bij de airline. Die komen meestal als eerste, zodat je even de tijd hebt om ze op weg te helpen voordat je zelf rustig kunt eten. Heel handig vinden wij de ‘ziplockbags’: voor eten, afval, flesjes die niet goed sluiten of ongelukjes zoals een natte romper. Je koopt ze gewoon in de supermarkt.

Lange zit

Het is een erg lange zit, voor kinderen kan de verveling snel toeslaan. De meeste airlines verrassen kleine kinderen met bv. tekenspullen. Neem zelf genoeg speelgoed mee voor onderweg (spelletjes, stickers, boeken) of laat ze thuis een eigen speelgoedkoffertje inpakken. Het is helemaal feest als je ze iedere paar uur een pakje uit laat pakken. Voor oudere kinderen is er vaak inflight entertainment, of biedt een tablet/Ipad uitkomst.

Aankomst op Sri Lanka

“Om een jetlag zo veel mogelijk tegen te gaan, herinner ik mijn dochters er meteen aan om hun horloges op Sri Lanka-tijd te zetten zodra we in het vliegtuig stappen. De eerste dagen van de reis houden we ons zoveel mogelijk aan de lokale eettijden, zodat onze lichamen wennen aan het nieuwe ritme. “ Riksja Family Peru reisspecialist Leonie

visum Sri LankaAankomst op Colombo

Op Bandaranaika International Airport moet je eerst door de douane waar je een visumstempel krijgt. Als het erg druk is kan de wachttijd oplopen. Wij deden spelletjes als ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ of galgje in een schriftje. Een tablet of telefoon met spelletjes kan ook weer uitkomst bieden, vooral voor tieners. Je chauffeur brengt je in zo’n 45 minuten naar je eerste hotel.

Pinnen

We raden je aan om het grootste deel van het geld ter plekke te pinnen en 1/3 deel in contante Euro’s mee te nemen. Je kunt het beste meteen na aankomst op het vliegveld of in Negombo rupees pinnen. Neem altijd een pinpas en/of credit card mee voor onverwachte uitgaven of noodgevallen. Wij gaven onze kinderen en tieners wat zakgeld in lokale Rupees, zodat ze bekend raken met dit geld en zelf wat kunnen kopen. Leuk voor de interactie.

Slapen-in-draagzakJetlag

Wij hebben gemerkt dat het goed is om onze kinderen overdag niet te lang te laten slapen op reis, dan slapen ze ’s nachts namelijk minder goed en wennen ze niet zo snel aan het nieuwe ritme. Grote kans dat de kleintjes tijdens het middagdutje enorm vast slapen en wakker gemaakt moeten worden. Even lastig, maar je hebt er ’s avonds profijt van. Je zult op de heenvlucht (naar het oosten toe) minder last hebben van de jetlag dan op de terugvlucht (naar het westen toe).

Eten en drinken

“Thuis gelden er wel wat regels; geen gesnack vlak voor het eten en bedtijd bijvoorbeeld. Op reis probeer ik het zo veel mogelijk los te laten. Hoe relaxter je het allemaal houdt, hoe meer je zelf kunt ontspannen en genieten van de reis samen met je gezin. Of we nu pas om acht uur ‘s avonds aan een bord nasi goreng beginnen of nog lekker een ijsje eten voordat we onze kamers opzoeken.” Riksja Family Zuid-Afrika reisspecialist Wendy

curry-srilankaHygiëne

Als een eetstalletje druk is en het vlees wordt gebakken waar je bij staat dan is er geen probleem. Pas wel op met al klaargemaakte gerechtjes/hapjes die je in de eetstalletjes kunt kopen en met gesneden fruit. Het is veiliger als ze het voor je neus schillen/snijden.

No spicy?

In Sri Lanka worden veel curry’s gegeten. Curry is een pittige saus met groenten, vis, ei of garnalen. Deze wordt gegeten met rijst. Je kunt het beste om een witte curry vragen, deze is het minst pittig omdat hier veel kokosmelk en minder pittige kruiden in zitten. Mocht je  nu toch een keer iets scherps eten, neem dan geen slok water want dan wordt het alleen maar erger.Je kunt gewoon een hap suiker nemen of zoete kokos. Zoete producten verzachten de mond en deze staan meestal op tafel.

sri lanka drinkenVan ontbijt tot diner

Het ontbijt is bij Riksja Family Sri Lanka inbegrepen, meestal een mix van Westers en lokaal eten in buffetvorm. Kinderen verliezen op reis vaak meer energie dan thuis en een goede lunch is dan ook belangrijk. Daarom eten wij op reis ’s middags wat uitgebreider en ’s avonds alleen wat lichts. Daarna de kinderen op bed leggen en met z’n tweetjes nog natafelen (met babyfoon/walkietalkie).

Drinken

Veel drinken is belangrijk om uitdroging te voorkomen in het warme klimaat. Laat je kinderen thuis al vaker water drinken zodat ze er aan wennen. Controleer altijd of waterflessen verzegeld zijn en drink niet uit de kraan. IJsklontjes kun je het beste vermijden en drink niet rechtstreeks uit het flesje, maar vraag een glas of rietje.