Sri Lanka visum en geld - strand Sri Lanka visum en geld en overige zaken

Tijdens je reis met Riksja Family Sri Lanka kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Op deze site staan Sri Lanka bouwstenen, waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Sri Lanka rondreizen. Ze zijn samengesteld door ons team van Riksja Family Sri Lanka-reisspecialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Sri Lanka reis met Riksja Family Sri Lanka, neem dan gerust eerst even contact op.

Voor een bezoek aan Sri Lanka is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de Sri Lanka visum- en geldzaken. Op deze pagina lees je hier alles over.

 Sri Lanka visum en geldPaspoort en visum

Iedereen zal, voor vertrek, online een visum moeten aanvragen via het ETA systeem (Electronic Travel Authorisation). Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Via de Engelstalige website www.eta.gov.lk kun je het visum online aanvragen (Apply for an individual). Het tarief voor een toeristenvisum (30 dagen, double entry) bedraagt met ingang van 1 januari 2016 $ 35,-. Op een aanvraag voor een visum via de ETA-website ontvang je binnen twee dagen antwoord. Blijf je langer dan 30 dagen, dan heb je een visum nodig dat je bij de ambassade van Sri Lanka kan aanvragen. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis.

Lukt het je niet om het online te regelen, dan kun je op ambassade van Sri Lanka een visum krijgen. Bovendien is op het Bandaranaike International Airport (Colombo) een balie waar je ook terecht kunt. Hiervoor betaal je wel $5,- extra. Houd er rekening mee dat hier een rij kan staan – wanneer je het vooraf kunt regelen, maakt dat je reis bij aankomst makkelijker.

Voor mensen met een Nederlands en Belgisch paspoort geldt dat je in het bezit moet zijn van een geldig paspoort dat bij vertrek uit Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig is.

Sri Lanka geld en visum - RupeeGeld en pinnen

In Sri Lanka betaal je met de Rupee (afgekort LKR). Je mag maximaal LKR 1000 in- en uitvoeren, wat de moeite van het wisselen in Nederland niet waard is. In buitenlandse valuta mag je US$ 5.000,- meebrengen. 100 Rupees is ongeveer €0,60 waard. Het is in bijna ieder Srilankaans hotel en restaurant mogelijk geld te wisselen. Dollars zijn niet meer noodzakelijk, de euro wordt overal geaccepteerd. Wissel je geld in bij een officiële bank, want in hotels worden vaak lagere koersen gehanteerd of hoge kosten berekend.

In de grotere plaatsen kan er ook gepind worden. Betrouwbare banken zijn Commercial Bank, Sampath Bank en Seylan Bank. Let op dat je je kaart het Maestro/Cirrus logo heeft. Betalen met creditcards kan vaak in hotels, grote winkels en grote restaurants. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards.

Sri Lanka visum en geldPraktisch

Tijdsverschil en vliegtijd:
In Sri Lanka is het tijdens onze zomertijd 3,5 uur later dan in Nederland en tijdens onze wintertijd 4,5 uur later. Als je naar Sri Lanka reist heb je vaak een overstap in het midden-oosten of India. De totale vluchtduur is ongeveer 14 uur.

Bellen en internetten:
Om er zeker van te zijn dat je kunt bellen met je mobiele telefoon kun je het beste contact opnemen met je provider. Om de kosten per minuut te verlagen kun je er voor kiezen om een prepaid kaart in Sri Lanka te kopen. Deze kaart kost vaak maar een paar euro en je kunt er een beltegoed kaart bij aanschaffen. Het bereik is nu beter en de kosten voor het bellen naar Nederland een stuk lager.

In de meeste hotels kun je meestal gratis gebruik maken van het WIFI netwerk. Je krijgt toegang tot het netwerk met een wachtwoord, vraag hier gerust naar bij de receptie van het hotel.

Sri Lanka visum en geldFooi:
Fooi is vaak een aanvulling op het salaris. Een drager van de koffers kun je tussen de 0,50 cent en 1 euro per koffer geven. Ook kun je je privé chauffeur een fooi geven als je tevreden bent over de service, uiteraard ben je vrij om de hoogte van het bedrag zelf te bepalen; een bedrag van € 2,- tot € 5,- per dag is gebruikelijk. In hotels en restaurants kun je ongeveer 10% aanhouden.

Afdingen:
Het is gebruikelijk om in de winkel, maar ook op de markt zoals in Negombo, af te dingen. Bepaal voor je afdingt wel wat iets je waard is. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn beide partijen blij. Als je dit spel aangaat, verwacht de verkoper wel dat je echt geïnteresseerd bent en dit niet “voor de lol” doet.

Openingstijden banken:
De banken zijn ’s ochtends geopend van 9.00 tot 13.00 uur op maandag, en van 9.00 tot 13.30 uur van dinsdag tot en met vrijdag. De banken zijn ook gesloten op de poya-dagen, de dagen van volle maan.