familiereis Sri Lanka - raften

Rondreis 5: Expeditie Sri Lanka

Familiereis Sri Lanka

Rondreis 5: Expeditie Sri Lanka
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Negombo - Kitulgala - Kandy - Ella - Polonnaruwa - Uppuveli - Sigiriya
Reisduur: 16 dagen / 15 nachten
Reissom: € 1520,- per persoon
o.b.v. 2 volw. + 2 tieners reizend in juli/aug
andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag
Inclusief: o.a. fietsen door Negombo, raften op Kelani-rivier, culturele show en bezoek Temple of the Tooth, safari, fietsen over tempelcomplex Polonnaruwa, snorkelen bij Pigeon Island. beklimming Sigiriya Rots
Vluchten: vanaf € 800,- p.p.

Op expeditie door Sri Lanka met tieners: ga raften in Kitulgala en snorkelen bij Pigeon Island. Onderweg zie je de beroemde theeplantages van Ella en bezoek je de net zo beroemde Tempel van de Tand in Kandy. Verken samen met onze lokale gids Prasad Negombo en ontdek de tempelruines bij Polonnaruwa per fiets. Je reist tijdens deze familiereis Sri Lanka comfortabel met een privé-chauffeur en overnacht in sfeervolle hotels op een bijzondere plek.

Overnachtingen: 15 overnachtingen in een comfortabel hotel inclusief ontbijt, in het vliegtuig en in een basic accommodatie
Excursie: fietsen door Negombo, raften op Kelani-rivier, culturele show en bezoek Temple of the Tooth, safari, fietsen over tempelcomplex in Polonnaruwa, snorkelen bij Pigeon Island. beklimming Sigiriya Rots
Transport: vervoer met prive-chauffeur
Maaltijden: 14 keer ontbijt, een keer lunch
  • Overige maaltijden

  • Vervoer: internationale retourvlucht

  • Entreegelden nationale parken (Pigeon Island: € 10,- per volwassene € 5,- per kind, Minneriya National Park: € 25,- per volwassene, € 12,50 per kind, Polonnaruwa: € 30,- per volwassene, € 15,- per kind, Sigiriya: € 30,- per volwassene, € 15,- per kind)

  • Overige excursies

  • Fooien

  • Hoteltoeslag bij verblijf in Kandy tijdens het Perahera festival (29 juli t/m 8 augustus)

Het strand van Negombo aan het begin van je familiereis Sri LankaDag 1 & 2 – vlucht naar Sri Lanka en aankomst in Negombo

Reistijd: circa 45 minuten exclusief vlucht

Eindelijk is het zo ver – onze familiereis Sri Lanka gaat beginnen. Na de nachtvlucht (ongeveer 12 uur) staat de chauffeur al op ons te wachten; hij brengt ons naar het hotel in kleinschalig en relaxed Negombo. Onderweg naar het eerste hotel valt direct de gezellige drukte van Sri Lanka op: iedereen maakt gebruik van dezelfde weg. De wandelaars en fietsers worden ingehaald door (toeterende) tuk tuks en ronkende bussen. Honden lopen los rond en hier en daar staat een verdwaalde koe. Ook de chauffeur haalt in, toetert en remt af. Even wennen, deze rijstijl. Maar wel leuk, dat hectische en chaotische.

Het hotel ligt op ongeveer vijf minuten lopen van het strand – hier is het ’s avonds heerlijk genieten van het verkoelend briesje. Geen zin om naar het strand te lopen? Koel dan af in het zwembad van je hotel en eet wat in het restaurant.

Dag 3 Familiereis Sri Lanka – met Prasad op pad

Reistijd: circa 3 uur

Vandaag ga je op pad met onze lokale gids Prasad. Vroeg in de ochtend, zodat het nog niet te warm is. Hij kent de stad op zijn duimpje. In drie uur tijd neemt hij je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden als de Hollandse kanaaltjes en een boeddha tempel. Onderweg bezoek je de haven waar de vissers hun vangst van de dag binnen brengen en ga je naar een gezellige markt. Geniet van lekkere hapjes, verfrissende drankjes, de geuren en kleuren. Een mooie kennismaking met het dagelijkse leven van Sri Lanka.

Raften tijdens je familiereis Sri LankaDag 4 Familiereis Sri Lanka – raften in Kitulgala

Reistijd: circa 3 uur

We lunchen stevig, zodat we genoeg energie hebben om de Kelani-rivier te bedwingen. Zo’n wetsuit is best warm en dan ook nog een helm op je hoofd. Maar…veiligheid voor alles. Dit is dé plek om te raften in Sri Lanka, en de rivier is dan ook niet overal kalmpjes. De instructies zijn best duidelijk en dan het water in. Het traject is zes kilometer lang en opgedeeld in etappes. Soms gaat het er wild aan toe, en op andere plekken duiken we zo het water in, omdat het er rustig is. De gidsen zijn ervaren en weten precies hoe we het beste de boot niet en wel kunnen laten omslaan.

Na het raften gaan we naar ons hotel. Het hotel is basic: een hutje met een matras in het midden en een buitendouche. Het hutje ligt aan de rivier, dus we vallen in slaap met het geruis van de rivier op de achtergrond.

Familiereis Sri Lanka - van Kitulgala naar cultureel KandyDag 5 – Kitulgala – Kandy

Reistijd: circa 3 uur

Naarmate we dichter bij Kandy komen, wordt het wat heuvelachtiger en iets koeler. Kandy is  voor velen een cultureel hoogtepunt van Sri Lanka – de tand van Buddha ligt in de Temple of the Tooth en is voor veel gelovigen en toeristen een trekpleister.

Aan het begin van de middag zijn we in ons hotel in Kandy. Het heeft familiekamers en uitzicht op het meer. We wandelen in ongeveer 10 minuten naar het centrum van Kandy – leuk om deze bruisende stad op eigen gelegenheid te verkennen. Aan het einde van de middag houden we dan nog tijd over om af te koelen in het zwembad bij ons hotel.

kandy-met-kinderen-tempel-tandDag 6 – vuurdans in Lotusstad

Er is genoeg te beleven in Kandy, trek er lekker op uit. Aan het einde van de middag begint de culturele show. De trommelaars zwepen de boel goed op en de dansers tonen hun acrobatische kunsten uit. De show wordt op spectaculaire wijze afgesloten door vuurspuwers en mannen die over hete kolen lopen. Onze kinderen zijn onder de indruk en kijken met open mond toe (don’t try this at home).

Bij de Tempel van de Tand is het druk met gelovigen en toeristen. Driemaal daags voeren monniken rituelen uit en wij zijn net op tijd voor de puja van 18 uur. De tand van Boeddha is bijna te zien! Doe zoals de Singalezen doen: steek een olielampje aan en offer bloemen.

Dag 7 – trek in thee

Reistijd: circa 5 uur

in de trein naar Ella - familiereis Sri LankaVanuit Kandy reizen we op dag 7 van deze familiereis Sri Lanka naar Nuwara Eliya, oftewel Little England. Het ligt wat hoger in de heuvels en het is hier een stuk koeler. Onderweg wordt het landschap langzaam steeds groener en zien we hier en daar pluksters in het veld staan. Theestruiken zover als het oog reikt. We stoppen onderweg bij een theeplantage. De gids in de theefabriek vertelt over het selectie- en fermentatieproces van de theebladeren, waarna we eindelijk thee mogen proeven. Na de lunch kiezen wij ervoor met de trein verder te reizen naar Ella. We nemen in de middag de trein, zodat het wat minder druk was en we komen rond half 6 aan. Onderweg spectaculaire vergezichten en theeplantages zover als het oog reikt. Onze chauffeur is met de auto (en de bagage) naar Ella gereden en we zijn tegelijkertijd weer op het station. Hij brengt ons in zo’n vijf minuten naar ons hotel.  ’s Avonds eten we in Ella; een leuk stadje, waar een relaxte vibe hangt.

Familiereis Sri Lanka - op de top bij EllaDag 8 – plukken en hiken

Vroeg op pad vandaag, voordat het warm wordt. Tussen de theestruiken door zien we de hutjes van de pluksters. Was ligt te drogen op de struiken en de kinderen lachen. Wanneer ze dichterbij durven te komen kunnen we eindelijk de kleurboeken en stiften uitdelen. Na een fotomoment (midden tussen de theestruiken) is het tijd voor de wandeling naar de top van Little Adam’s Peak.

Het is warm en er zijn veel treden, maar goed te doen. Gelukkig hebben we water meegenomen en bepalen we zelf ons tempo. Bovenop de top waait een verkoelende bries en het uitzicht is de moeite meer dan waard. We hebben hierna nog genoeg energie over en wandelen naar de Nine Arches Bridge. Precies op het moment dat wij aankomen, rijdt de trein over deze brug – perfect fotomoment!

Tijdens je familiereis Sri Lanka op safariDag 9 – op safari

Reistijd: circa 3,5 uur

Eindelijk op safari! We gaan aan het einde van de dag, want dat is hét perfecte tijdstip om wildlife te spotten: de olifanten komen na een warme dag meestal tevoorschijn om te drinken. We stappen in onze open jeep, samen met de parkranger. Hij vertelt ons naar welk park we gaan, Kaudulla of Minneriya National Park. Ze liggen vlak naast elkaar en we horen dat de olifanten geen grenzen kennen en tussen beide parken wandelen, op zoek naar eten en drinkwater. We rijden door open grasland en zien al snel een mannetje op ons af lopen. Wat is hij groot! Toch best spannend in zo’n open jeep. Wanneer we verder rijden zien we een kudde olifanten staan, volwassen olifanten en ook kleintjes erbij.

Ons hotel ligt op zo’n 20 minuten rijden van de parken. Het ligt vlakbij de tempelruines van Polonnaruwa en heeft een heerlijk zwembad. Vanuit het zwembad hebben we een prachtig uitzicht over het meer.

Fiets door tempelstad tijdens je familiereis Sri LankaDag 10 – fietsen door tempelstad

We plannen de fietstocht aan het einde van de middag, zodat het iets minder warm is en de meeste bezoekers weg zijn. Net buiten het terrein van de tempels staan de fietsen; eerst maar een proefritje maken om te kijken welke fiets het fijnst is. Zelfs voor de allerkleinsten zijn fietsen aanwezig, maar ook kinderzitjes achterop.

Onze chauffeur fietst met ons mee en leidt ons naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Hij is niet echt een gids, dus voor meer achtergrondinformatie over de tempels en ruïnes, houden we onze reisgids bij de hand.

Strand Uppuveli - familiereis Sri LankaDag 11 – Uppuveli beach stay

Reistijd: circa 3 uur

Uppuveli ligt aan de oostkust – een klein uitgerekt dorpje met lange zandstranden. Omdat het hier juist in onze zomermaanden heerlijk weer is, is dit dé plek om een paar dagen van het strand te genieten en de onderwaterwereld te bewonderen. We willen gaan snorkelen en we horen dat er rifhaaien zijn. Klein en onschuldig, maar wel spannend! Het strand van Uppuveli heeft nog echt een lokaal karakter, met een gezellige vibe. Het strand is op zo’n 50 meter lopen van ons hotel. De vele restaurantjes op het strand hebben allemaal vers seafood. Wanneer we ’s avonds een hapje willen eten horen we reggae klanken uit een speaker komen. Op onze blote voeten lopen we door het warme zand op het geluid af en we komen uit bij de laid-back beachbar van het nabijgelegen Aqua Hotel – voor ons een perfecte plek om te chillen.

 

 

Familiereis Sri Lanka - snorkelenDag 12 – onderwaterwereld bij Pigeon Island

We waden door het water en klimmen in de boot. De tocht naar Pigeon Island duurt zo’n 10 minuten. We hebben er bewust voor gekozen om vroeg in de ochtend te gaan, zodat het nog relatief rustig is. We zoeken een goede plek uit voor onze spullen en zetten de snorkels op: tijd om de onderwaterwereld te verkennen. De lifeguard op het strand houdt iedereen goed in de gaten en legt uit waar we het beste het water in kunnen en waar we wel en niet mogen snorkelen. We zijn nog geen vijf minuten in het water of we zien de eerste rifhaai voorbij zwemmen. Klein en onschuldig, maar toch een haai!

sri-lanka-rondreis-kinderen-dambulla-4Dag 13 -14 Uppuveli & Dambulla

Reistijd: circa 3 uur

Na nog een paar dagen heerlijk ontspannen op het strand van Uppuveli is het tijd voor cultuur – de grottempels van Dambulla staan voor vandaag op het programma. Het pelgrimspad naar boven telt 360 treden – even doorwandelen in de warmte. De vijf grotten staan vol met goud beklede Boeddhabeelden (157 in totaal) en er is meer dan 2000 m2 aan muurschilderingen, waarvan sommige meer dan 2000 jaar oud. We vinden het best indrukwekkend, maar onze kinderen zijn eerlijk gezegd meer geïnteresseerd in de aapjes die ze op weg naar de grotten tegenkomen, dan in de grotten zelf.

familiereis Sri Lanka - beklimmen Sigiriya RotsDag 15 – Leeuwenrots Sigiriya

In Sri Lanka heb je geen leeuwen, maar wel een Leeuwenrots. Trots rijst hij op uit de omliggende jungle. Hij dankt zijn naam aan de twee enorme stenen klauwen aan de voet van de rots. De grootste horde toeristen is vertrokken wanneer we aan het einde van de middag beginnen aan de beklimming. De zon brandt wat minder fel, maar toch is het warm tijdens de tocht naar boven. De ijzeren trappen, langs de rotswand, zijn steil. Het is even puffen, maar na 1200 treden bereiken we de 370 meter hoge top. Onderweg passeren we nog enkele rotsschilderingen van weelderige vrouwen. De funderingen op de top zijn van wat ooit een paleis of klooster moet zijn geweest. Hoewel deze niet erg indrukwekkend zijn, maakt het uitzicht vanaf de top de tocht meer dan waard.

Einde van je familiereis Sri Lanka - terug naar huisDag 16 – naar huis na de familiereis Sri Lanka

Reistijd: circa 4 uur exclusief vlucht

Er is een einde gekomen aan onze familiereis Sri Lanka – tijd om afscheid te nemen. De chauffeur haalt ons op tijd op en brengt ons in ongeveer vier uur naar de luchthaven (afhankelijk van het verkeer en de drukte); een lange reisdag dus. Vanuit het vliegtuig werp ik nog een laatste blik op groen Sri Lanka – wat jammer dat deze familiereis door dit prachtige land is afgelopen. Ik had graag nog wat langer willen blijven.

 

 

Vliegtickets nodig?

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen
profiteer je daarmee van voordeliger tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten
op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit
regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen